dinsdag 1 november 2022

31 oktober

We hebben uitstekend geslapen in ons hotel in Merida. Tegen een uur of 9 gaan we ontbijten, maar het is dit keer helaas geen uitgebreid ontbijtbuffet. Blijkbaar doen ze dit alleen in het weekend. Dan maar à la carte, en dat is ook best lekker.

Een uurtje later zijn we klaar om uit te checken en gaan we op weg naar Campeche. Onderweg komen we nog een Maya site tegen en die gaan we dan ook bezoeken, ook al moeten we hier voor een beetje omrijden.

Rond 11u30 komen we aan in Uxmal, een iets minder bekende toeristische trekpleister. Hier is er heel wat minder volk dan in Chichen Itza, maar de parking kost er alvast evenveel (80 Peso's - 4€). Ook het kaartje aan de inkom scheelt niet veel, ook al is het domein veel kleiner.

We moeten 2 checkpoints door om ons kaartje te laten scannen, maar bij het 2e checkpoint loopt het plots mis. Ons kaartje wordt geweigerd, hoe kan dat nu ? Er komt een loketbediende bij en die vertelt ons doodleuk dat we een 2e kaartje moeten kopen. Er zijn 3 loketten en bij loket 1 en 2 kan je het eerste kaartje kopen en bij loket 3 het tweede kaartje. Waarom niet gewoon 1 kaartje ? Wel, geen Mexicaan die het weet.

Enfin, een kwartiertje later dan gepland kunnen we het domein bezoeken en dit is best wel prachtig.









Na een uurtje zijn we rond en willen we nog iets gaan drinken in een zaak recht tegenover de inkom, maar daar swingen de prijzen van de drank zo de pan uit, dat we terug rechtstaan en op weg gaan naar Campeche.

Na een goede 2u komen we aan in Campeche, een zeeroversstadje dat aan de kust is gelegen. We checken in in het Gamma hotel, en zien ook weer overdreven prijzen voor de drank. We beginnen ons te ergeren aan de grote verschillen tussen de toeristische events en het gewone Mexico. Een gewoon flesje bier kostte bij die zaak in Uxmal 85 Mx$ terwijl een liter bier (3 keer zoveel) van hetzelfde merk op een terrasje in Campeche 70 Mx$ kost. Bij de eerste zaak komen ze dan nog een fooi vragen van 10, 20 of 30%, terwijl er bij de 2e helemaal geen vraag is.

We lopen een uurtje rond in het best gezellige Campeche, en gaan er later op de avond wat eten. Ook daar willen ze weer munt slaan uit ons, toeristen. Op elke tafel hebben ze een fles wijn gezet, een Argentijnse Malbec. Tot nu toe hebben we nog geen wijn gezien en na een weekje margarita’s zou ons dit wel smaken. De prijs is echter weer iets te hoog, en als ik vraag of er nog alternatieven zijn, komen ze met zijn vieren af met elk een fles wijn in hun hand. Het blijkt lokale Mexicaanse wijn te zijn. Als ik de prijs wil weten, verdwijnen ze naar hun computer en komen na 10 minuten af met een bedrag van omgerekend 100€ voor een fles. Geen wijn dus.




We eten er best lekker, al is de 500 gr zware octopus van Johan toch wel iets te groot.


Morgen trekken we verder westwaarts en gaan we de minder toeristische weg op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten